13 december 2021
Case Study

Duidelijkheid en overzicht op de werkvloer – Kwekerij Vlasman

GreenMaster is op bezoek geweest bij onze eerst aangesloten plantenkweker; Kwekerij Vlasman BV. Kwekerij Vlasman kweekt Saintpaulia’s. Samen met Luuk van der Burg en Sharon Beliën gingen wij in gesprek. Luuk komt uit het Westland, als zoon van een kweker zit het ondernemen in de kwekerij in zijn bloed. In 2015 kwam hij terecht bij Kwekerij Vlasman in Mijdrecht, in 2018 vond de overname plaatst. Nu mag hij zich eigenaar noemen.

Bij kwekerij Vlasman worden er jaarlijks 4,7 miljoen Saintpaulia’s in zes enkele kleuren en vijf dubbel kleurige gekweekt. Samen met één andere kwekerij zijn zij de laatste met dit plantje in Nederland. Veel van de gekweekte plantjes gaan naar de Oostbloklanden. Voor de feestdagen worden de Saintpaulia’s ook op aanvraag met glitters geleverd, deze gaan voornamelijk naar Italië. Voor de kerst kweken zij ook roze en witte kerststerren.

Sharon Beliën tussen de Saintpaulia’s

Als je op de Trade Fair in Aalsmeer bent geweest begin november, heb je wellicht Luuk en Sharon zien staan. Luuk vertelt; “Het was een succesvolle beurs. Zowel bestaande als nieuwe klanten kwamen bij ons langs. Het was erg leuk iedereen na een lange tijd weer in het echt te kunnen ontmoeten.”

Op dit moment is het een rommelige tijd voor Luuk en zijn team. De normaal niet-drukke-periodes zijn druk, het is gekkenwerk, de aanvraag is hoog en de prijzen schommelen. Floriday ging nog meer digitaliseren, kwam met een deadline en hen vorige softwareleverancier werd duurder en werkte niet in de Cloud. Tijd voor verandering.

Via de website van Floriday ging Luuk op zoek naar een nieuwe softwareleverancier. Uit 26 aanbieders kwam een top 3. Luuk; “We hebben de websites van alle aanbieders bekeken. Wat ziet er goed uit, is het voor ons duidelijk en waar kunnen wij ons in vinden. We hebben gekozen voor GreenMaster.”

Als eerste plantenkweker die zich aansloot bij GreenMaster moest er veel besproken en doorgenomen worden. Sharon; “We merkte in het begin dat jullie erg gericht waren op de bloemen en dat planten toch wel een andere wereld zijn. Het werken met potmaten en trays was bijvoorbeeld nieuw. Na goede gesprekken is dan ook de plantenwereld nu goed opgenomen. We zijn er erg blij mee en kunnen onze wensen goed bij jullie kwijt. Het grootste pluspunt is voor ons het werken in de cloud.” Luuk vult aan; “Vorig jaar werd er bij ons ingebroken en werd er o.a. een computer meegenomen. Hier stond onze software op geïnstalleerd. We waren in 1 klap alles kwijt. Bestellingen, geschiedenis, klantgegevens, alles. De verkoop lag een dag stil. Wat een ramp om niet uit te kunnen leveren. Mocht dit nog eens gebeuren kopen we een nieuwe computer loggen we in en we kunnen door!”

Sharon werkt dagelijks in GreenMaster. “Door GreenMaster werken we sneller en efficiënter, daarnaast is het erg makkelijk te gebruiken. Nieuwe klanten aanmaken moest voorheen met 6 handelingen nu zijn we in 2 stappen klaar. We hebben een paar dagen cursus gehad. Lopen we nu nog ergens tegen aan? Dan nemen we contact op.” Zoals bij vele kwekerijen werkt er bij Kwekerij Vlasman ook niet Nederlands sprekend personeel. “Ook zij kunnen de documenten uit GreenMaster goed begrijpen.”

Sharon; “Met GreenMaster heb ik meer duidelijkheid en overzicht, ook op de werkvloer.”

Goede communicatie met hun klanten is heel belangrijk. “De digitale wereld is noodzakelijk, maar niet altijd fijn” zegt Luuk. “Wij zijn blij dat we nu gebruik maken van jullie software, maar het meeste contact met klanten houden wij via de telefoon. Ook proberen we twee keer per jaar onze klanten te ontmoeten. We willen graag weten met wie we te maken hebben, begrip voor elkaars werk kunnen tonen en gemakkelijk handelen als dit digitaal niet soepel kan.”

Als we kijken naar de toekomst van Vlasman ziet dat er zonnig uit. Zo willen zij onder andere de kantine en kantoren nog verbouwen voor het personeel en om klanten goed te kunnen ontvangen. Een moderne uitstraling zorgt voor een fijne werksfeer. Daarnaast willen zij klanten 2x per jaar gaan uitnodigen voor een lekkere lunch. Het is belangrijk dat ze blijven gezien worden met hun Saintpaulia’s. Het plantje wat soms de stempel ouderwets krijgt, maar juist Hip, Lief en Leuk is!

Sharon vervult meerdere taken, maar hoopt straks volledig in GreenMaster te kunnen werken en iedereen op de werkvloer aan te kunnen sturen. Luuk; “Ook staat er een goede connectie met Datagrowers voor meer overzicht en duidelijke analyses met betrekking tot de verkoop aan klanten op de planning. En.. wie weet nog een nieuwe locatie erbij in de toekomst!”

 

Meer informatie over Kwekerij Vlasman BV:
Kwekerij Vlasman BV
Oosterlandweg 31B
3641PV Mijdrecht
T. +31 (0)297 59 37 07
E. info@voila-vlasman.com
I. www.voila-vlasman.com

De reacties zijn uitgeschakeld.