15 mei 2023
Case Study

Een goed softwaresysteem is voor Ichtus Flowers & Plants belangrijk!

Mohamed Zarraa en Tamara Tuithof brachten een bezoek aan kwekerij Ichtus Flowers & Plants in Waddinxveen. Ze spraken met eigenaar Pieter Lips over het bedrijf, de samenwerking en nieuwe ideeën.

Pieter Lips Ichtus Flowers
Pieter Lips

Over Ichtus Flowers & Plants

Ichtus is geen doorsnee kwekerij, zij kweken namelijk naast de snij- phalaenopsis ook groene kamerplanten. Ichtus beschikt over 5 hectare in één kas en kweekt maar liefst 25 soorten phalaenopsissen. De visie van het bedrijf is om onderscheidend te zijn met hun producten. In 2002 zijn zij begonnen met de teelt van snij- phalaenopsis en klantgericht aanbieden. Deze bloem kweken zij nu al ruim 20 jaar. Ook na zo’n lange periode blijft het een niche product. Door ongeveer 12 jaar geleden op tak niveau te gaan verkopen in plaats van op bloemniveau, hebben zij het product marktgerichter kunnen aanbieden. Met als resultaat dat zij door de jaren heen konden groeien van 3000 meter naar de huidige 3 ha. Ook kweekte Ichtus hiervoor nog pot anthuriums en snij-anthuriums. In 2019 zijn zij overgestapt op de productie van groene kamerplanten, waarvan de Alocasia de populairste is.

phalaenopsis

De start van digitalisering

Pieter: “Digitaliseren was voor de phalaenopsis erg fijn! Het is een lastig te krijgen bloem en vooral populair bij trouwen rijen. Toen er steeds meer via webshops werd verkocht, werd de phalaenopsis ook digitaal veel beter zichtbaar. Mensen konden risicoloos aanbieden en daarvoor werd er alleen voor gebeld. We zagen ons product in de lift komen! Sinds de verkoop via webshops zijn we behoorlijk gegroeid.”

Verkoop van planten en bloemen

Het gebruik van een softwaresysteem is een belangrijk onderdeel geworden met de verkoop van zowel bloemen als planten. Pieter: “Er zijn de afgelopen 5/6 jaar veel ontwikkelingen geweest wat betreft digitaliseren. Er ontstond bij ons een aan elkaar geknoopt pakket. Door de complexiteit hiervan waren er maar enkele mensen die hier nog mee konden werken. Toen is de keuze gemaakt dat alles naar één systeem toe moest gaan, wat leidend zou zijn voor bloemen en planten.” Samen met kwekerij Voìla Vlasman was Ichtus Flowers & Plants, de eerste plantenkweker die zich bij Greenmaster aansloot.

“We hebben het GreenMaster systeem eigen gemaakt!”

Gestart met GreenMaster

“Bij de zoektocht naar een nieuw systeem heb ik rondgevraagd bij collega kwekers. Ik hoorde positieve verhalen over jullie software. Voor de bloemen was ik niet bang, maar de start met planten was even spannend.” Mohamed: “Ik weet dat nog goed. We moesten echt nieuwe dingen ontwikkelen zoals Florecom en de aanbiedingsstoom naar Floriday.” Pieter zag met de start een goede kans om nieuwe ontwikkelingen in zijn straatje te laten passen. “De korte lijnen met jullie spreken mij nog steeds aan! Ik heb geen spijt gehad van deze keuze.” Ichtus werkt nu een ruime 2 jaar met het de sierteeltsoftware van GreenMaster voor zowel zijn bloemen als planten.

Service & Floriday

“Service is voor mij een super belangrijk punt. Toen ik van collega kwekers hoorde over jullie service werd ik enthousiast. Als je met een partij gaat samenwerken, dan moeten ze snappen in welke branche zij actief zijn. Als er om 6 uur een probleem is, is het fijn dat ik jullie kan bereiken. Ik ben erg tevreden. Momenteel zijn de veranderingen met Floriday soms wel problematisch voor ons, gelukkig anticiperen jullie hier snel op. De nieuwe afrekenmethode kost ons meer tijd door meer handelingen, maar we blijven positief. Ik ga er vanuit dat we straks een systeem hebben dat soepel in elkaar overloopt.” Mohamed: “Wij blijven kritisch kijken. Waar het anders en eenvoudiger kan, springen wij direct in!”

Mogelijkheden plantenverkoop

Er is van alles mogelijk op verkoopgebied van groene kamerplanten bij Ichtus. Pieter: “We bieden fijnmazig aan, daar zijn wij vrij uniek mee. In ons assortiment kamerplanten vind je dan ook 22 soorten. Het plaatje moet kloppen. Het is mogelijk om bij ons een variërend plantenassortiment te bestellen, die ook nog te variëren is op potmaat. Om de verkoop hiervan nauwkeurig te laten verlopen, is het softwareprogramma leidend. Iedereen moet ermee uit de voeten kunnen. En dat gaat gelukkig goed.”

“Wij hebben een grote, diverse klantenkring, het werken met klantspecifieke opmerkingen in het systeem is voor ons een uitkomst!”

Nieuwe ideeën

Binnen GreenMaster blijven we door ontwikkelen. Voor het najaar staat er een update van de webshop op de planning. Maar ook hoopt GreenMaster binnenkort met een personeel urenregistratie te komen voor iedereen! Ook kwekerij Ichtus Flowers & Plants is hierin geïnteresseerd. “Dat zou een mooie toevoeging op de werkvloer kunnen zijn. Inklokken en uitklokken zodat er geen verschillen in uren ontstaan.” Ook staat de teeltplanning, die onlangs in onze nieuwsbrief verscheen, op de rol bij GreenMaster. “Een teeltplanning zou ook een interessant ontwikkeling voor ons kunnen zijn. Het is belangrijk om onze oppervlaktes voor kamerplanten in de toekomst nog beter te benutten dan dat we nu doen. Mooie plannen voor de toekomst.”

Ichtus Flowers & Plants

Ichtus Flowers & Plants
Abr. Kroesweg 54
2742 KX Waddinxveen
info@ichtusflowers.nl
www.ichtusflowers.nl

De reacties zijn uitgeschakeld.